Kasterlee

De eerste “povere” zon

De weersvoorspellingen waren niet goed, maar we waagden het er toch op. Omwille van de overvloedige regen eerder in de week besloten we een plaats met verharding te zoeken. Helaas zijn veel camperplaatsen in de buurt op een wei. Vastzitten in de modder wilden we zeker uitsluiten dus kozen we voor een camping.
Maar ook die zijn meestal nog dicht in februari. Floreal De Kempen was open dus onze logeerplek was gekozen.

Voordeel is dat de camping dicht bij de natuurdomeinen ligt en hondvriendelijk is. We zijn niet gekomen om op de camping te blijven. Dus de rest doet er niet toe.

Drie wandelingen stonden op het menu. Vooreerst moeten we vertellen dat de wandelingen via knooppunten, of de uitgestippelde toertochten ons eerder wat ontgoochelden. Vaak verhard en zelfs grote stukken in woonwijken. Onze app Mapy.cz zou daar verandering in brengen.

De talrijke natuurdomeinen zijn wandelparadijzen, maar vaak druk als je bij de grote wandelassen blijft. Zelf een wandelingtoer kiezen is een oplossing. Maar dan kom soms op een privé weggetje. Omkeren is de boodschap. Jammer van de vele chalets, in vervallen toestand of bewoond midden de natuur, die het bos vervuilen. Jammer het zou ongerept kunnen zijn, foei beleidsmakers die hiervoor de toestemming gaven.
We bezochten de vijver Zwart water, de slapende reus, de toeristentoren en Snepkensvijver Heiberg. Mooie gebieden. Het weer zat niet altijd mee om van de fauna en flora te genieten. Maar op een zonnige dag moet het hier wemelen van het leven. Let er wel op, dat de ondergrond vaak zand is en het dus lastig is om te stappen. Zorg ook voor water voor de hond. In het gebied zijn niet veel waterlopen en de vijvertjes zijn volgens mij toch link om van te drinken. Op zondag vaak de weg moeten delen met vriendelijke mountainbikers, maar met wederzijds respect lukt dat aardig.

De toeristentoren heeft een leuk cafeetje om plaatselijke bieren te proeven. Honden uitermate welkom en ook in de brasserie Floreal waren we met Firre meer dan welkom.

Kortom we zullen de kempen nog wel eens bezoeken maar met mooier weer.

Wandeling 1 : 10,6 km overwegend off road.

“Zwart water” met kijkhut.

Wandeling 2 : 14,7 km voor ons teveel verhard.

“De slapende reus” is het verste punt van de toer. Langs de Nete is er een mogelijkheid om kano te varen. Wandeling loopt op wandelknooppunten dus veel andere wandelaars.

Wandeling 3 : 15,6 km overwegend off road.

Bij “Zwart water” en Snepkensvijver zijn er kijkhutten, de moeite om even halt te houden. De off road gedeeltes zijn niet gelinkt aan wandelknooppunten dus geen tegenliggers.