Mostuéjouls • Le Rozier

Aan de boord van de Tarn.

Mostuéjouls bij Le Rozier in het hart van de Cevennes. Onze eerste stop voor onze jaarlijkse vakantie dit jaar. We logeerden op camping “Les bords du Tarn” een 2* camping op een boogscheut van Le Rozier aan de rivier. De mooie rustige camping is de perfecte uitvalsbasis voor diverse wandelingen. We waagden ons aan een 4 tal uitstappen maar die vind je beslist terug bij wandelingen. De camping zelf is hondvriendelijk, de nabijheid van de rivier is een echt plus punt. Firre genot met volle teugen van het koude water.

We maakten een omweg via Compeyre, zoals ook werd aangegeven op de website van de camping. De 4 kilometer omweg zijn zeker de moeite waard, de daling is geleidelijk en dus is er tijd om rond te kijken. Via de kortste route zijn er heel wat haarspelbochten en met een camper is dat juist wat moeilijker.

Le Rozier is op 800 meter lopen, enkel de eerste 300 meter zijn zonder voetpad en dus oppassen geblazen. De rest van de weg kan prima op het voetpad. Le Rozier zelf stelde wat teleur maar de lokale horeca is zeker toegankelijk voor honden. Een kleine supermarkt is aanwezig. Wij kozen voor restaurant Le Gévaudan-Gîte, onze witte herder werd er met open armen ontvangen op het leuke rustige terras.

In de buurt is het zeker de moeite om de dorpjes Mostuéjouls, Liancous of het kasteel van Peyrelade te bezoeken. Allen perfect op wandelafstand. Soms kan je niet anders dan naast de D weg te lopen en vaak zonder voetpad. Gelukkig zijn meeste Franse chauffeurs hoffelijk genoeg en passeren ze in een ruime bocht om je heen. Vergeet wel nooit om voldoende water mee te nemen. Het kan er zeer heet zijn. Check ook regelmatig de temperatuur van het asfalt. Hondenpootjes kunnen verbranden.

De regio is de hotspot voor vale gieren. Dus geef je ogen de kost. Vele wandelingen Zijn goed aangegeven maar soms is de bergpas zeer nauw of een afdaling toch wat gevaarlijker dan gedacht. Firre hield er dan ook een snee in zijn voetkussentje aan over. Niet erg maar toch.

Let op de Cevennes is recent een nationaal park geworden. In tegenstelling tot vele andere parken zijn honden er aangelijnd wel toegelaten. Een vriendelijke parkwachter vroeg beleefd om de hond aan te lijnen. Op risico stukken zoals scherpe afdalingen is het toch wel een stuk veiliger hem te vrij te laten, nu Firre blijft mooi aan de voet lopen dus geen probleem.